Франція планує продати облігації на 300 мільярдів євро для фінансування бюджету: політичні та економічні виклики, – Bloomberg

Поділитися:

Франція оголосила про плани продати державні облігації на суму 300 мільярдів євро (328 мільярдів доларів) наступного року для фінансування свого бюджету після місяців політичних потрясінь.

Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.

Ціль порівнюється з продажами в 285 мільярдів євро цього року і відповідає оцінкам аналітиків. Частина грошей піде на фінансування приблизно 136 мільярдів євро дефіциту, що на 31 мільярд євро менше, ніж цього року.

Уряд Франції перебуває під сильним тиском, щоб зміцнити бюджетні рахунки країни, що руйнуються, і повернути довіру інвесторів, які відмовилися від державних облігацій в останні місяці. Оголошення бюджету є важливою віхою в поточній політичній кризі, і будь-які відхилення можуть спровокувати черговий розпродаж ринку.

Незважаючи на політичні потрясіння, які сколихнули ринки цього року, Франція змогла продати облігації без серйозних невдач. Попит на останніх аукціонах в основному відповідав середньому показнику, який спостерігався до того, як президент Еммануель Макрон скликав дострокові вибори в червні.

Відповідно до заяви Міністерства фінансів, існуючі облігації зі строком погашення у 2025 році складатимуть приблизно 175 мільярдів євро, порівняно з 155 мільярдами євро цього року. Загальні потреби у фінансуванні досягнуть 307 мільярдів євро у 2025 році з переглянутих 319 мільярдів євро цього року, а вартість обслуговування боргу зросте приблизно до 55 мільярдів євро.

Хоча аналітики банків, включаючи Societe Generale SA, Danske Bank A/S і Citigroup Inc, очікували, що наступного року Франція продасть більше облігацій, враховуючи більший обсяг облігацій із терміном погашення, ця цифра підтверджує тенденцію до зростання запозичень. Ціль, яка включає середньо- та довгострокові облігації за вирахуванням зворотного викупу, становить приблизно на 100 мільярдів євро більше, ніж до пандемії.

Тим часом інші європейські країни планують скоротити випуск наступного року. За оцінками Societe Generale, валові продажі облігацій єврозони впадуть приблизно до 1,2 трлн євро з 1,3 трлн євро цього року.

Дефіцит Франції у відсотках від валового внутрішнього продукту зросте до 6,1% цього року, а наступного впаде до 5%. Країна планує повернути дефіцит до ліміту Європейського Союзу в 3% до 2029 року, тобто на два роки пізніше початкового плану.

Зростаюча діра в державних фінансах Франції поставила ринки на межі в останні місяці, підвищивши вартість запозичень порівняно з іншими європейськими країнами. Прибутковість боргових зобов’язань зараз збігається з показниками Іспанії з нижчим рейтингом і приблизно на 77 базисних пунктів вище, ніж у безпечніших німецьких аналогів.

Рейнут Де Бок, голова європейської стратегії процентних ставок UBS Group AG, сказав, що більш високі цілі випуску боргу навряд чи вплинуть на французькі облігації, враховуючи, що це очікувалося. Також він додав, що більший обсяг викупу означає, що чиста пропозиція буде меншою.

Нагадаємо, Франція стикається з суворою реальністю: її втрата прихильності глобальних інвесторів свідчить про довгу, болісну та непевну реабілітацію.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...