Останні новини:

ФОП почнуть сплачувати військовий збір з 2024 року: обсяг – 1% від облікового доходу

Поділитися:

Нещодавно Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект №11416-д про сплату військового збору для ФОП. Це означає, що скоріше за все найближчими днями документ потрапить на підписання до президента Володимира Зеленського і закон набуде чинності.

Що зміниться і коли різні групи ФОП почнуть сплачувати військовий збір, розповіли податкові консультанти на платформі TAXER.

Консультанти повідомили, що підприємцям на спрощеній системі оподаткування буде нараховуватися військовий збір вже з жовтня.

Зміни для 1-2 груп ФОП:

  • розмір військового збору становитиме 10% від мінімальної заробітної плати на січень поточного року (у 2024 році це 710 грн, а в 2025 році — 800 грн);
  • сплата буде відбуватися щомісяця, одночасно з єдиним податком. Наприклад, за жовтень потрібно сплатити до 20 жовтня (терміни можуть змінюватися залежно від дати, коли закон набере чинності);
  • звітність за військовим збором подаватиметься в межах річної декларації.

Зміни для 3 групи ФОП:

  • розмір військового збору становитиме 1% від отриманого доходу;
  • розрахунок здійснюватиметься на основі доходу, отриманого починаючи з 1 жовтня;
  • сплачувати збір потрібно раз на квартал у ті самі строки, що й єдиний податок. Вперше сплатити необхідно буде до 19 лютого 2025 року;
  • звітність подаватиметься у звичайній декларації платника єдиного податку.

“Схоже, військовий збір буде адмініструватись майже так само, як і єдиний податок — у ті ж терміни та з використанням тих самих форм звітності. Однак сплата здійснюватиметься на окремі спеціальні рахунки”, — резюмували податкові консультанти.

Нагадаємо, що з наступного року Фізособи-підприємці (ФОП) будуть змушені платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Тобто очікується повернення країни на довоєнну систему оподаткування.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...