Останні новини:

Як бути лідером і не відкладати життя на потім, поради Вікторії Штейнберг

Поділитися:

Китайський філософ Лао-цзи сказав: «Найкращий лідер той, якого не помічають». Натомість у нас у суспільстві закріпилася зовсім інша думка. Лідер – це яскрава, харизматична особа, що веде за собою інших. То хто ж він – лідер? Давайте спробуємо розібратися у цьому.

Своїми думками з приводу лідерства з нами ділиться експертка Вікторія Штейнберг.

Насправді, лідерство – це не зовсім про те, щоб завжди і у всьому бути першим. Іншими словами, лідер – це не начальник і не людина номер один у компанії, ні. В менеджменті як галузі науки є доволі багато різних теорій лідерства, але найсучасніші з них говорять нам про те, що сьогодні лідер – це той, хто розвиває лідерські якості в інших, а не демонструє свої, домінуючи на тлі всіх інших – «других», «третіх» тощо. Безумовно, лідер – це той, хто готовий приймати рішення та брати на себе відповідальність за них, це людина, яка вміє збирати потрібну команду, розуміти її потреби і сприймати їх як власні. Діє активно, завжди зберігаючи позитивний настрій і віру в успіх. Він знає, як переконати кожного, як знайти підхід до того чи іншого.

Головні риси лідера відомі, тому саме їх треба розвивати у собі. Насамперед це відповідальність – і це однаково стосується і свого життя та здоров’я, і рішень, які людина приймає стосовно роботи, навчання тощо. Важливі і інші:

  • Толерантність. Лідер, зазвичай, має команду. Робота в команді найчастіше складна, бо тут і люди різних поколінь та досвіду, люди із різними психологічними особливостями тощо.
  • Психологічна гнучкість. Ця риса має бути притаманна не тільки керівникам, а і лідерам. Тут основна складність у тому, що до кожного члена команди мають бути свої підходи.
  • Бути проактивним. Привчіть себе до думки, що ніхто крім тебе не відповідальний за події в твоєму житті. Головне правило – перестати скаржитися на проблеми і шукати шляхи їх вирішення.
  • Не боятися нового. Лідеру постійно потрібно виходити із зони комфорту. Не бійтесь робити щось нове. Якщо у вас, наприклад, немає досвіду в організації заходу, спробуй дізнатися все про це в інтернеті, подивитись та сходити на інші заходи і подивитися як роблять інші. Попросити поради у людей, які займаються подібним довше тебе.
  • Саморозвиток. Це важлива риса, що дозволяє постійно вдосконалюватися, напрацьовувати нові стилі лідерства – наприклад, авторитарний під час кризи та необхідності чітких та швидких дій.
  • Важливою якістю сучасного лідера має бути емпатія, тобто вміння відчувати емоційний зв’язок з людьми, встановлювати цей зв’язок, бути щирим та співучасним, бути людяним.

Загалом, якщо казати про сучасного лідера, то він не завжди має багато говорити та вести за собою. А от вміти створити атмосферу, у якій всі члени команди почуватимуться гідно та вільно – одна з ключових навичок для лідера.

Коли потрібно демонструвати свої лідерські навички та вміння

Сучасне життя – це постійний рух, воно багатобарвне та багатозадачне. Саме тому бути активним, свідомим та проявляти лідерські якості не тільки можна, а навіть потрібно. І найцікавіше, що стати лідером можна не тільки тоді, коли людині дістається керівна посада із власним кабінетом. Розпочати можна й з малого – прикладати свої зусилля там, де вони допоможуть покращити ситуацію. Наприклад, проявити ініціативу задля відновлення захаращеного парку поблизу чи зламаних тренажерів у дворі багатоповерхівки. Тобто, такі от виклики можуть ставати таким собі тренажером лідерства.

Натомість лідерські якості недоречні, якщо йдеться про інших людей. Тобто, приймати рішення за друга – не лідерство, а на додаток, це може зашкодити. Лідер не вирішує, а делегує задачі, аби всі члени команди мали змогу нести відповідальність за взяті на себе зобов’язання та прийняті рішення.

Говорячи про професії, у яких потрібно лідерство, не можна викреслити жодної. На своєму робочому місці, у кордонах своїх повноважень лідерські якості будуть лише на користь. Але найбільше затребувані вони у бізнесі та політиці, різних креативних індустріях, на управлінських позиціях у компаніях та на виробництвах.

Як розвивати у собі лідерські якості

Тут, на мою думку, немає секретів. Кожна людина має певні задатки лідера, але вони проявляються залежно від масштабу задачі або задач. Навички у лідерстві – це так само як будь-які інші навички. Не можна охопити все на світі, а от взяти окрему навичку та «прокачати» її – однин із засобів розвитку. Для початку можна поспостерігати за собою, аби зрозуміти, де потрібно попрацювати. Поступово варто ускладнювати задачі, ставити перед собою виклики та досягати мети.

Також важливо час від часу ставити собі екзестенційні запитання- не конкретні, а загальні, із перспективою. Це допомагає опанувати планування – як у найближчий перспективі, так і трохи далі – на кілька років, наприклад. Стратегічні плани – це також одна з навичок лідера, і вона дозволяє йти до мети.

Не відкладати життя на потім – ще одна важлива риса для лідера. Чому? Тому що час має неабияку цінність і для розвитку, і для руху вперед. Зупинившись на короткий термін задля відпочинку або обдумування рішення ми не втрачаємо можливостей, а от якщо цей час розтягується, то навички втрачаються.

Автор: Вікторія Штейнберг

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...