Відповідь на запит слідчого: рекомендації адвоката Дениса Терещенко

Поділитися:

Кожен бізнес може стати об’єктом уваги правоохоронних органів. Діюче кримінальне процесуальне законодавство дозволяє місяцями (часто роками) проводити досудове розслідування «за фактами» кримінальних правопорушень, без повідомлення про підозру конкретним особам, створюючи дискомфорт та перешкоджаючи діяльності підприємства, яке опинилось в полі зору.

Права слідчих і структура запиту

Стаття 93 КПК України дійсно надає слідчому повноваження направляти на підприємства, установи та організації запити про надання відомостей та документів, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Попри поширене уявлення, будь-яких формальних вимог до оформлення таких запитів, діюче законодавство не містить. У запитах слідчі зазвичай вимагають надати певну інформацію, яка їх цікавить, а також копії документів, що можуть перебувати у володінні адресата. Як правило, запит слідчого виглядає наступним чином:

  • друкується на офіційному бланку правоохоронного органу з вихідним номером та датою відправлення;
  • містить посилання на конкретне кримінальне провадження із зазначенням його номеру, дати початку досудового розслідування та кваліфікації кримінального правопорушення;
  • зазначається коротка фабула (суть) кримінального правопорушення, обставини якого встановлюються;
  • вказується перелік запитуваних документів та питань, на які слідчий очікує письмову відповідь;
  • обов’язково виконується підпис уповноваженої особи – автора запиту, для надання більшої офіційності – ставиться гербова печатка органу (не завжди).

Часто слідчі дозволяють собі зазначати конкретний термін та навіть час, до якого очікується відповідь, що жодним чином не регламентується, а є результатом власної ініціативи. Строк надання відповіді на запит слідчого є достатньо умовним та може бути обговорений, що часто відбувається на практиці.

Правильна реакція на запит слідчого, прокурора

Потрібно пам’ятати, що статтею 162 КПК затверджено перелік інформації та відомостей, які відносяться до охоронюваної законом таємниці, в тому числі конфіденційна інформація, яка містить комерційну таємницю. Доступ до таких відомостей можливий лише на підставі ухвали слідчого судді, тільки якщо володілець такої інформації не видасть її добровільно.

Незважаючи на погрозливий характер запиту, ненадання відповіді на нього або надання не усієї запитуваної інформації або не всіх документів, не тягне за собою окремого виду відповідальності. Найбільш негативним наслідком в такому випадку може стати обшук в офісі або за місцем проживання представників адресата з метою відшукання потрібних слідчому доказів.

Разом з тим, ми не радимо своїм Клієнтам автоматично у кожному разі отримання запиту надавати на нього формальну відмову за шаблоном, скачаним з мережі Інтернет. Така відповідь може лише спростити слідчому процедуру отримання дозволу на обшук, адже слідчому судді буде надано документальне підтвердження небажання співпрацювати зі слідством, обізнаності володільця інформації про кримінальне провадження та доведено теоретичну можливість знищити важливі докази.

Готуючи відповідь на запит слідчого про надання інформації та документів, потрібно зробити ряд кроків:

  • Проаналізувати суть питань, які виникли у правоохоронців та напрямок руху слідства;
  • Розібратись в обґрунтованості претензій та сформувати правову позицію для подальшого захисту;
  • Визначитись з об’ємом інформації та переліком документів, які можливо без ризику надати у відповідь на запит;
  • У разі прийняття відповідного рішення, підготувати відповідь із викладенням аргументів на свій захист із долученням запитуваних відомостей та копій (!) документів.

В будь-якому випадку радимо добре подумати перед тим, як надавати оригінали документів, навіть у разі зазначення відповідної вимоги у запиті слідчого. В подальшому слідчий у кримінальному провадженні може змінитись, провадження можуть направити в інший орган тощо, з поверненням таких оригіналів можуть виникнути проблеми.

У разі запиту на конфіденційну чутливу інформацію або у випадку витребування документів, розголошення змісту яких може заподіяти суттєвої шкоди діяльності підприємства – доцільно розглянути варіант обґрунтованої відмови із зазначенням причин такого рішення. Відмову викласти таким чином, щоб при її поданні слідчому судді для отримання дозволу на обшук, в останнього виникли сумніви у законності дій правоохоронців.

Висновок: при отриманні запиту слідчого не потрібно панікувати, навпаки, потрібно радіти, що Ви дізнались про кримінальне провадження не під час раптового візиту правоохоронців в офіс для обшуку, а з письмового листування, маєте час підготувати свій захист та донести процесуальним опонентам свою позицію. Відповідь на запит має бути чітка, відображати Вашу власну оцінку ситуації та обставин, які намагається встановити слідчий.

Автор: Денис Терещенко, адвокат, керуючий партнер АО ALERTES

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...
29 Вересня 2024 року - 22:38
У жовтні 2024 року Міністерство оборони України планує запустити новий...