Останні новини:

Політолог Юрій Атанов розповів, навіщо Путіну Харків або «Вовчанськ за два дні»

Поділитися:

У травні 2024 року Путін вирішив знову атакувати Харків. Одна з причин – візит до Китаю, який був першим офіційним візитом після інавгурації. Президент РФ хотів продемонструвати міць своєї армії Сі Цзіньпіну, і все це не тлі того. що офіційний Китай підтримує Росію у її агресії стосовно України. Черговий план «Вовчанськ за два дні» мав справити враження. Але цього не сталося.

Сам Путін звинуватив у новому харківському наступі українську владу. Зокрема, у заключному виступі під час візиту до Китаю він сказав: «Україна не припиняє обстрілів жилих кварталів, прикордонних територій, включаючи Бєлгород, саме тому армія РФ має плани на створення санітарної зони на цьому напрямку». Також російський президент запевняв всіх присутніх у Пекіні, що «все йде за планом».

Говорив Путін у Пекіні і про мирні переговори. Зокрема, зазначив, що раніше із них вийшла саме Україна, Росія ж весь цей час була тільки за те, щоб домовитися. А на додаток назвав відмову від так званих стамбульських домовленостей, які були досягнуті на початку війни, «обманом Заходу». Зараз же Росія має «зрозуміти, кому можна довіряти», «з ким можна мати справу» тощо.

Наступ на Харківському напрямку росіяни розпочали о четвертій ранку 10 травня. Штурмові дії були направлені в першу чергу на Липці та Вовчанськ. Саме ці два населених пункти були важливими, але окупантам не вдалося їх захопити. «Якщо їхня мета — Харків, то Липці — це стратегічний населений пункт, бо він розташований на відстані артилерійського пострілу від міста. Якщо його зайняти — а він немаленький, має значні висоти та низини — буде змога влучати з артилерії по Харкову», – каже Олександр Букатар, командир 3-го батальйону оперативного призначення «Спартан».

Одна з особливостей цього наступу – мало техніки та багато людей. Втрати росіян величезні, здебільшого це саме люди. Українські військові натомість кажуть, що бійців готували для таких штурмових дій, оснащення у н ворога нове і загалом непогане. Бої йдуть біля населених пунктів Тернова та Липці, ЗСУ відкидають ворога, але ситуація ускладнена внаслідок використання ворогом авіаударів – здебільшого йдеться про керовані авіабомби. Просувається ворог і на Куп’янському напрямку – бої йдуть біля населених пунктів Синьківка, Новоєгорівка, Невське тощо.

У генштабі кажуть, що ситуація на Харківському напрямку контрольована, але важка. ЗСУ тримають лінію фронту, відкидають ворога, але окупанти не жаліють людей, та й загалом чисельність армії ворога набагато більша.

Автор: Юрій Атанов, політолог, медіаменеджер, патріот, який служить у ЗСУ

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...