Обшук особи та здобуті докази під час нього – що варто знати

Поділитися:

Обшук особи не є окремою слідчою дією, а проводиться під час її затримання чи обшуку житла. Якщо на момент проведення огляду місця події особу було затримано уповноваженою службовою особою, то слідчий перед тим, як провести огляд місця події, повинен скласти протокол затримання.

Відповідно до обвинувачення, визнаного апеляційним судом доведеним, засуджений придбав наркотичний засіб та був викритий працівниками поліції. В обґрунтування винуватості засудженого у вчиненні вказаного кримінального правопорушення апеляційний суд поклав дані, які містяться в протоколі огляду місця події, у висновку експерта, а також у показаннях двох свідків.

Однак, апеляційним судом не було враховано, що протокол огляду місця події було проведено з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, оскільки на момент проведення цієї слідчої дії обвинувачений вже мав статус підозрюваного, а тому слідчий був зобов’язаний скласти протокол затримання, роз’яснити йому процесуальні права, у тому числі право на захисника та на відмову від свідчень проти себе.

Касаційний Кримінальний Суд вважає, що апеляційний суд під час оцінки ключового доказу в цьому кримінальному провадженні, а саме протоколу огляду місця події, порушив вимоги кримінального процесуального закону, а також дійшов передчасного висновку, що з урахуванням вимог ст. 209 КПК на час проведення огляду місця події засуджений не був особою, яка фактично була затримана уповноваженою службовою особою.

З огляду на положення ч. 5 ст. 236 КПК обшук особи фактично не є окремою слідчою дією, а проводиться під час її затримання чи обшуку житла.

Свідки під час допиту в місцевому суді вказали, що приїхали до відділу поліції, де вже був засуджений, і після прибуття слідчо-оперативної групи на вулиці відбувалися слідчі дії. Разом з цим, свідок захисту у суді першої інстанції показав, що того дня він гуляв разом із засудженим та ще одним товаришем. Біля них зупинився цивільний автомобіль, з якого вийшли працівники поліції, які почали їх обшукувати. Нічого не знайшли, його з товаришем відпустили, а засудженому наказали їхати з ними та посадили до автомобіля. У зв’язку з чим засудженого затримали та повезли до поліції, не пояснювали.

Як випливає з протоколу огляду місця події слідчий СВ ГУНП провела огляд місця події, під час якого було виявлено та вилучено в засудженого наркотичний засіб, у проміжку часу, більше ніж через 3 години після викриття особи працівниками поліції у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення.

Як наслідок, обвинувальний вирок було скасовано, а справу направили на новий апеляційний розгляд. (Постанова колегії суддів Третьої судової палати ККС ВС від 16.08.2023 у справі № 759/9995/19 https://reyestr.court.gov.ua/Review/112967479)

Автор: адвокат “Турій та Партнери” Ірина Скрипка

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...