KPMG інтегрує штучний інтелект у власну аудиторську платформу KPMG Clara

Поділитися:

KPMG International та мережа фірм-членів KPMG, що надають аудиторські, податкові, юридичні та консультаційні послуги, впровадять генеративний штучний інтелект у свою глобальну платформу розумного аудиту KPMG Clara. Вже зараз декларується, що KPMG Clara AI будуть використовувати 90 000 аудиторів по всьому світу.

«Нині впровадження ШІ відбувається у різних галузях та регіонах. У сфері фінансової звітності та бухгалтерського обліку впровадження штучного інтелекту — це не просто технологічне зрушення, а зміна парадигми, зокрема — ролі аудиторів. Аудитори KPMG в Україні, як і 90 000 наших колег у мережі, використовуватимуть KPMG Clara AI. Це ще більше підвищить якість послуг, а також дасть змогу сконцентрувати зусилля на ділянках найвищого ризику», — каже про ситуацію, що складається зараз, Сергій Небрат, директор, департамент аудиту, KPMG в Україні.

Згідно дослідження KPMG «Фінансова звітність та аудит з використанням штучного інтелекту: Шлях до нових горизонтів», 64% компаній очікують, що аудитори відіграватимуть роль в оцінці використання ними штучного інтелекту у фінансовій звітності. На додаток до цього можна сміливо казати про те, що:

  • відкриються нові можливості при взаємодії ШІ з документацією по аудиторським завданням і методологією аудиту;
  • штучний інтелект охоплюватиме весь процес аудиту, сприяючи покращенню його якості;
  • оскільки KPMG Clara AI є частиною Trusted AI, у роботі зберігатиметься підхід human-in-the-loop. Це означає, що аудитор залишатиметься головним у процесі аудиту та підтверджуватиме всі результати, створені ШІ.

KPMG Clara AI пов’язана з більш широкими трансформаційними зусиллями, спрямованими на підвищення якості аудиту. Наприклад, нові можливості генеративного ШІ допоможуть командам:

  • Удосконалити оцінку ризиків. ШІ-асистенти зможуть аналізувати документи, щоб допомогти проєктним групам виявити фактори ризику. Наприклад, у KPMG Clara команди, що займаються проєктами, зможуть використовувати ШІ для перегляду протоколів зустрічей і виявлення можливих бухгалтерських і фінансових ризиків.
  • Розробити процедури ґрунтовної перевірки. ШІ-асистент матиме прямий доступ до методології аудиту KPMG, що дозволятиме аудиторам розробляти відповідні процедури перевірки для швидшого реагування на ризики.
  • Поліпшити аудиторську документацію. Працюючи з ШІ-асистентом, члени команди зможуть швидко підбивати підсумки, ставити запитання та розглядати можливості вдосконалення аудиторської документації для конкретних завдань у KPMG Clara.

KPMG також представила додаткові можливості ШІ, які будуть впроваджені у робочий процес у найближчі місяці. Серед них:

  • бібліотека підказок, яка постійно розширюватиметься та з часом включатиме агентів на базі штучного інтелекту, які допомагатимуть командам аудиторів у підвищенні якості аудиту;
  • автоматизована оцінка якості аудиту та надання зворотного зв’язку аудиторським групам щодо дій для покращення цієї якості;
  • використання штучного інтелекту та машинного навчання для автоматизації перевірки фінансової звітності, що сприятиме максимальному розкриттю всієї необхідної для ринків капіталу інформації та підвищуватиме точність висновків, які робитимуть команди.

Завдяки впровадженню штучного інтелекту в KPMG Clara фахівці з аудиту у всьому світі отримають можливість зосередитися на ділянках з підвищеним ризиком, галузевих ризиках і викликах, маючи на меті принести користь як користувачам фінансової звітності, так і ринкам капіталу.

«Інтеграція ШІ в аудиторську платформу KPMG стала можливою після попередньо зроблених кроків: альянсу з Microsoft, використання з квітня 2024 року Copilot для Microsoft 365 партнерами і фахівцями з аудиту, проведення дослідження «Фінансова звітність та аудит зі штучним інтелектом: Шлях до нових горизонтів». Зокрема, у цьому дослідженні розглядаються очікування лідерів ринку у сфері фінансової звітності щодо застосування штучного інтелекту в їхніх компаніях та зовнішніми аудиторами. Впровадження ШІ в глобальну платформу розумного аудиту KPMG Clara можна вважати справдженням цих очікувань», — зазначив Дмитро Алєєв, партнер, керівник департаменту аудиту, KPMG в Україні.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...