15 заявок на спільну розробку родовищ отримала “Укрнафта”

Поділитися:

ПАТ «Укрнафта» отримала заявки від шести компаній на спільну розробку 15 родовищ із 21, запропонованих нею у 2023 році для інвестицій. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент з питань корпоративної стратегії та розвитку компанії Денис Кудін, передає Енергореформа.

«Ми отримали заявки від 6 компаній на 15 родовищ. На 6 родовищ ніхто не подав, на частину родовищ надійшла тільки одна заявка, на інші було по дві, тому доводиться робити певний внутрішній конкурс», – сказав Кудін під час виступу на IV конференції з енергетичного права в Києві 5 липня.

За його словами найбільша пропозиція для інвестицій в одне родовище складає $100 млн, найменша – $7 млн. По останній він уточнив, що це була найкраща пропозиція в найменше родовище.

«Станом на зараз процес (залучення інвесторів в спільну розробку родовищ – ред.) триває. Ми пройшли етап прийняття та оцінки пропозицій, фіналізували комерційні умови так, як їх бачать потенційні інвестори. Наступний крок – затвердження цих умов нашою наглядовою радою, розгляд міжвідомчою комісією при Міненерго, а далі – затвердження Кабміном. Ось такий процес, сподіваємося його пройти до кінця календарного року», – зазначив Кудін.

Він розповів, що в процесі пошуку інвесторів «Укрнафта» проактивно звернулася приблизно до 200 компаній, а також з низкою компаній вела перемовини на галузевих конференціях. З цієї кількості потенційних інвесторів відгукнулися трохи більш як 50, і з них пройшли комплаєнс і були допущені до Virtual Data Room з детальною інформацією про родовища 35 компаній.

При цьому Кудін додав, що «компанії подали пропозиції у середньому в 1,5 раза кращі ніж ті, що ми розробили своїми силами, сформувавши власне бачення цієї п’ятирічної початкової програми». Описуючи процес пошуку інвесторів, Кудін зазначив, що компанія зробила певний їхній рейтинг по країнах – в Канаді, Америці, Великій Британії, ЄС – і звернулася проактивно, а також давала оголошення в ЗМІ, на сайті, на всіх можливих галузевих заходах.

Щодо вибору 21 родовища віцепрезидент компанії зауважив, що за критеріями закону про угоди про розподіл продукції, «це найгірші, найбільш важковидобувні, найбільш виснажені родовища (із 89 родовищ «Укрнафти» – ред.), які потребують залучення високозатратних, новітніх технологій». Для їхньої оцінки були відцифровані дані за 80 років. Кудін звернув увагу, що попри війну, іноземні компанії готові працювати в Україні й, зокрема, займатися видобутком.

«Ми не говоримо про топові публічні компанії, де наглядові ради приймають рішення. В основному, це середнього рівня приватні компанії, де є конкретна родина власників, які продовжують керувати своїм бізнесом і ризикують своїми власними грошима. Вони готові вкладати інвестиції в $50-60-100 млн», – зазначив він, додавши, що інвесторів заохочує можливість при укладанні УРП вирішувати суперечки за англійським правом.

У цілому, на його думку, в нафтовидобуток протягом 10 років потрібно інвестувати приблизно $10-15 млрд, аби досягти обсягів річного видобутку в 10 млн тонн, щоб могло забезпечити енергонезалежність України в цьому напрямку.

Нагадаємо, Укрнафта розпочала буріння нової розвідувальної свердловини на заході України. Також компанія готується до зведення двох нафтових свердловин на сході, які сукупно даватимуть більш як 100 тонн нафти на добу.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
6 Жовтня 2024 року - 23:03
Верховна Рада України досягла важливої угоди з військовим керівництвом щодо...
1 Жовтня 2024 року - 13:50
Мін’юст подав позов про конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана та...