У Раді розробляють альтернативний план підвищення податків

Поділитися:

Депутати Верховної Ради (ВР) можуть не підтримати урядову пропозицію щодо підвищення податків в Україні. Зокрема, замість підвищення військового збору на 5% та поширення його на ФОП та бізнес, у парламенті пропонують альтернативу – підняти податок на додану вартість (ПДВ, зараз 20%). Відповідну заяву зробив спікер ВР Руслан Стефанчук.

Про це повідомляє Oboz.ua.

Яким саме може бути підвищення ПДВ, він не уточнив.

“Є філософія, яку запропонував уряд – у багатьох місцях взяти потроху. Вони запропонували таку модель. Існує інша модель – взяти один податок, який має найширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість – і підвищити його на певний відсоток”, – сказав Стефанчук.

Заступник голови комітету з питань податків Ярослав Железняк (“Голос”) вважає, що ця заява свідчить про зменшення шансів урядового законопроєкту на швидке голосування в парламенті.

“Думаю, що шанси урядового закону, ви вже і так розумієте, з початку були невеликі. А зараз наближаються до нуля в такому вигляді”, – зазначив нардеп.

На думку Стефанчука, варіант із підвищенням ПДВ може спричинити менше суспільної критики, аже “поширюється на всіх”.

“Нам потрібно також зрозуміти не тільки, чи отримаємо ми цю необхідну суму, а й скільки голосів за це ми отримаємо в парламенті”, – сказав Стефанчук.

Спікер вважає, що очевиднішою модель підвищення податків стане після обговорення відповідних документів у профільному комітеті ВР. Водночас, за словами Стефанчука, альтернативи підвищенню податків немає, питання лише у моделі такого підвищення.

“Ми усвідомлюємо, що ми можемо або збільшувати надходження до бюджету шляхом підняття оподаткування, або через емісію. Емісія – це не вихід. Ми не можемо допустити цього”, – сказав голова ВР.

Уряд України 18 липня схвалив законопроєкт, який пропонує внести зміни до Податкового кодексу. Фінальне рішення, втім, ухвалюватиме не Кабмін, а депутати Верховної Ради. Дата розгляду законопроєкту у першому читанні ще не визначена.

Документом передбачається підвищення військового збору, а також запровадження низки нових податкових платежів. Зокрема:

  • Збільшити ставку військового збору з 1,5 до 5%. При цьому його зобов’яжуть платити юросіб та фізосіб-підприємців (ФОП) – за різними ставками залежно від групи.
  • Обкласти військовим збором торгівлю нерухомістю та авто.
  • Ввести податок на солодке газування.
  • Стягувати військовий збір у розмірі 30% від вартості під час продажу ювелірних виробів із золота, платини та дорогоцінного каміння.
  • Обкласти військовим збором фіз- та юросіб при купівлі банківських металів.

У Мінфіні підрахували, що у разі підвищення військового збору до 5% кожен українець із мінімальною зарплатою віддаватиме по 400 грн на місяць, а з близької до середньої зарплати у 20 тис. грн стягуватиметься вже по 1 тис. грн. Щоденні платежі становитимуть 13 та 33 грн відповідно.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...