Мобілізація та міграція за кордон: українським працедавцям не вистачає робітників

Поділитися:

Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності.

Сервіс ОЛХ-робота провів опитування серед роботодавців, які шукають працівників через їх платформу – понад 50% працедавців заявили, що відчувають кризу, їм не вистачає працівників, а 98% роботодавців стверджують, що мають труднощі при пошуку парцівників.  Про це розповіла Марія Абдулліна, керівник напрямку “OЛX Робота” та “Послуги”.

«Понад 30% роботодавців заявили, що справжню кризу вони відчули навіть не в 2022, а в 2024 році. Найбільше не вистачає так званих «сірих комірців» – це вакансії на виробництвах, у ритейлі, будівельна, логістична сфери, та там, де передбачена фізична праця. Сюди можна віднести і роздрібну торгівлю. Також є складнощі і зі спеціалістами середньої ланки та кваліфікованими кадрами, як от слюсарі чи зварювальники», – каже експерт.

Серед головних причин кадрової кризи, працедавці називають мобілізацію та міграцію за кордон. Проте, впливають ще ряд чинників – наприклад, будівельна галузь потребує більше працівників через відновлення та відбудову, логістична галузь стикається з проблемами, тому що більшість парцівників напрямку – чоловіки. А роздрібній торгівлі не вистачає спеціалістів через внутрішню міграцію та збільшення обсягів споживання.

За словами Абдулліної, сервіс запитав – як долають кризу роботодавці?

«Виявляється, що роботодавці підвищують зарплатню, збільшують соціальні пакети – це може бути страхування, допомога з переїздом, допомога житлом чи родині. Також працедавці стверджують, що запускають програми з підвищення кваліфікації та перекваліфікації. А ще, як один з варіантів – долучають до суто чоловічої роботи жінок», – пояснила експерт.

Проте на думку опитаних працедавців, криза на ринку праці буде поглиблюватися.

Разом з тим Абдулліна зазначає, що українці досить активно шукають роботу. І платформа ОЛХ – один з сервісів, які дозволяють робітникові та працедавцеві швидко сконтактувати, обговорити умови, оплату та узгодити інші нюанси.

«На наш ресурс заходять люди, яким робота потрібна вже на вчора, вони мають змогу зв’язатися з роботодавцями та за кілька хвилин домовитися. Ми даємо змогу роботодавцям швидко розміщувати оголошення на платформі, взаємодіємо з багатьма медіа, підвищуємо престиж професій – адже нам важливо формувати суспільну думку», – каже Абдулліна.

За її словами, зараз на платформі відкрито понад 68 тисяч вакансій, а за місяць працедавці розміщують там більше 100 тисяч пропозицій про роботу.

ОЛХ також співпрацює і з Міноборони.

«Шукаємо кандидатів на військові посади, робимо максимальні зусилля, щоб поширювати інформацію, підкреслюємо важливість військової професій», – каже експерт.

Платформа «OLX Робота» зібрала трохи більше ніж 1000 відгуків на військові вакансії.

«У середньому одна військова вакансія отримує 18 унікальних відгуків на місяць, а за весь час публікації – 125», – каже керівник напрямку “OLX Робота”.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
27 Вересня 2024 року - 14:08
Найбільш затребувані на ринку праці – робітничі спеціальності
25 Вересня 2024 року - 11:00
«Аптека 9-1-1» та Київський медичний університет напередодні Дня фармацевтичного працівника...
20 Вересня 2024 року - 19:08
Європейський Союз попередив корпорацію Apple Inc. про необхідність відкрити свої...
19 Вересня 2024 року - 19:33
На думку вчених-кліматологів, за серією штормів стоять різні метеорологічні явища,...