Останні новини:

Холістична стоматологія. Що робити, щоб зберегти зуби здоровими? На запитання відповідає Наталія Медвінська

Поділитися:

Що таке холістична медицина та як її принципи стосуються стоматології? Які напрямки розвитку стоматології в Україні? Що потрібно робити задля того, щоб зуби були здоровими, а посмішка радувала Вас впродовж всього життя? Про все це ми поговорили з Наталією Медвінською – стоматологом, кандидатом медичних наук, Phd, доцентом кафедри ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, лікарем вищої категорії.

Наталія Медвінська сповідає принципи холістичної стоматології. Ця система передбачає розуміння багаторівневих зв‘язків між фізичним здоров‘ям людини та іншими аспектами його життя: психічним та емоційним станом.

Ведучий:

Наскільки принципи холістичної стоматології розповсюджені у інших країнах?

Наталія Медвінська:

Хочу Вам сказати, що саме холістична медицина – це медицина здоров’я. Відповідно до цього, холістична стоматологія – стоматологія здоров’я. Як казав колись Екзюпері, не варто недооцінювати мистецтво маленьких кроків. Тобто, той догляд за зубами, який людина може собі дозволити та має робити кожного дня, дає найкращий результат. Якщо ще згадати Древню Грецію, богиню Гегею – це стосується назви «гігієна» і цього теж ніхто не відміняв. Як каже нам зараз статистика, люди (більшість з них) чистять зуби протягом 40 секунд, а потрібно це робити не менше ніж три хвилини. Щоб не зосереджувати свою увагу та не відстежувати час, я раджу використовувати пісочний годинничок. Поки пісок падає – все добре, чистимо зубки. Також хочу додати, що щіточка для використання може бути мануальна або електрична, але це не єдиний засіб у догляді за зубами. Зокрема, обов’язково треба користуватися зубною ниткою (флосом). Я зараз виступаю адвокатом ваших зубів і дуже прошу!

Жодна щітка не гарантує необхідного рівню чистки без дентальних флосів. Дуже раджу  до застосування міждентальні йоршики. Їх слід використовувати при наявності трем, діастем, при захворюваннях тканин пародонта. Можливо використовувати при наявності не знімних ортопедичних конструкцій. Наступний прилад – ірігатор. Знаєте, у мене зараз є пацієнти, які переміщаються з країни в країну. Вони не купляють, скажімо, такий великий стаціонарний ірігатор, але дуже зручні в подорожі портативні варіанти. Вони досить зручні, а використовування ірігатору надає інший рівень догляду за зубами.

Ведучий:

Чи я правильно зрозумів, що вони є такі, щоб у щоденному побуті вживати?

Наталія Медвінська:

Так, звичайно! Це для кожного дня! Потрібно використовувати  один раз, ввечері, коли вже людина не буде більше їсти та готується до сну, три хвилини займає ополіскування ірігатором всієї ротової порожнини. Такий собі «душ Шарко» для зубів!

Ведучий:

Я коли побачив цей прилад, то подумав, що це щось таке суто професійне.

Наталія Медвінська:

Ні-ні! Це для домашнього використання. Тут є різні насадки, їх багато, вони призначені для різних членів родини, додатково є щіточка для очищення язика. Якщо такої щіточки у наборі немає, можна використовувати звичайну чайну ложку. Ще з часів ведичної медицини відомо, що очистка язика дуже важлива для чистоти ротової порожнини.

Ведучий:

Повертаючись до богів… Ви трішки зачепили цю тему, і мені дуже цікаво, наскільки зуби, будова зубів, змінювалися з часом? Чи підлягали вони змінам, чи вони статичні – от розкажіть будь ласка!

Наталія Медвінська:

знаєте, у мене був чудовий досвід. Колись у Каїрському музеї, в антропологічній експозиції, був представлений скелет дівчини, її назвали Люсі. Їй було близько 20 років, але жила вона 3,2 мільйони років тому. Мені, звісно. Було цікаво подивитися на її зуби. І от я хочу сказати, що протягом віків змінювалася форма кінцівок у людей, форма черепа, а зуби – вони лишалися тієї ж самої форми. Це дивно, але були збережені форми горбиків, фісури – проміжки між горбиками, різаний край. Кількість зубів була збережена!» тобто, настільки досконалим творінням є зуб, що він прийшов до нас у збереженому стані. Він незмінний вже багато мільйонів років.

Ведучий:

От Ви сказали, що будова зубів не змінюється. А от у нашому суспільстві існує дуже погана звичка – відкладати лікаря на потім. Ну тобто, болить зуб або не болить, крайня міра – йти до лікаря. І робити це вже тоді, як щока розбухла. От Ви як чудовий фахівець – як Ви би порекомендували, коли потрібно звертатися до спеціаліста?

Наталія Медвінська:

Хотілось би зазначити, що існують прописані протоколи. Це стосується всього цивілізованого світу. Мій досвід роботи у інших країнах , а я працювала у Німеччині, Швейцарії, показав, що будь-яка клініка, яка ставиться з повагою до себе та своїх лікарів, знімає з себе відповідальність за будь-які стоматологічні роботи, якщо люди не приходить на безкоштовний профілактичний прийом двічі на рік. Підкреслю, що йдеться про безкоштовний професійний огляд та чистку зубів. Виглядає це так: якщо Ви не звертаєте уваг. на свої зуби, то які гарантії Ви хочете отримати? Це дійсно так і виглядає! Це найперше, що може зробити людина, бо такі візити мають на меті передбачити появу проблеми, а це вже легко вирішити в плані лікування. Якщо у людини є запалення  ясен, тоді ми рекомендуємо такі візити робити частіше – раз на три місяці. Також рекомендуємо і такі засоби, які допоможуть покращувати стан ясен в домашніх умовах. Наприклад, найпростіший масаж ясневого краю содою і сіллю дає чудовий результат – зникає кровоточивість ясен. Тобто, цей графік важливий, його потрібно дотримуватися.

Ведучий:

Ми всі розуміємо, що наше здоров’я формувалося, коли ми були дітьми, у нас уже у когось є діти, а у когось ще будуть в майбутньому. Дайте рекомендації, як привчити дітей змалечку слідкувати за ротовою порожниною, слідкувати за зубками і на що потрібно звертати батькам увагу?

Наталія Медвінська:

Тут декілька важливих аспектів. Насамперед, я раджу всім молодим батькам, розуміти, що за молочними зубами теж треба слідкувати. Зміна молочних на постійні зуби відбувається, а точніше, розпочинається приблизно з 6 років. Але до цього теж треба постійно доглядати за зубками. Молочні зубки також можуть хворіти, а руйнування їх відбувається більш інтенсивними темпами ніж у постоянних зубів. Коли дитина ще маленька, краще батькам взяти щіточку та почистити дитині зуби самостійно. Це буде не так шкідливо для гаманця батьків, а на додаток буде привчати до дисципліни. Для діточок все це має бути в ігровій формі. Саме тому пасти для дітей – вони смачні, нешкідливі для організмі. Тобто, якщо дитина проковтне трішки пасти, ніякої шкоди не буде. Для найменших, у кого ще тільки перші зубки з’являються, є такі насадочки на пальчик – не щітка, а така собі її заміна, щоб дитина не лякалася. Мама обережненько проходиться по дитячих зубках – чудова річ! Що ще хочу сказати: у нас зараз існує технологія, і це також європейський протокол – має назву герметизація фісур. Невелика інформаційна справка для батьків. Коли зубчик прориває слизову оболонку, проростає, бугри – вони досить мінералізовані, міцні, а простори між ними – вони називаються фісури – ще протягом двох років не досить мінералізовані. Тобто, дитина їсть, усі фактори вже впливають на зуби – термічні, хімічні, а емаль ще не готова, бо не досить міцна. Саме тому з цих просторів, коли дитина щось не дочистила, і починається карієс. Треба звертати увагу на стан фісур. А візит на герметизацію фігур може бути першим контактом стоматолога з дитиною, і при цьому дуже важливо не налякати дитину. Якщо це відбудеться, то вона закриває свій ротик років на сорок, а коли відкриває, то страшно вже всім.

Ведучий:

Так, і формується страх на психологічному рівні. Тобто, у дитини з’являється страх перед лікарем – стоматологом.

Наталія Медвінська:

Звичайно! Для запобігання формування страхів процедура герметизації проводиться так, щоб дитині було смачно і смішно одночасно. Вичищають зубки, без застосування бормашини пастами та щіточками, потім заповнюють їх спеціальними герметиками та засвічують фотополімерною лампою. Це дає можливість фісурам сформуватися. Тобто, агресивні адгезивні компоненти не впливають на фісуру, вона захищена. Натомість герметик сам піде с зубів, коли фісура буде сформована – це стається десь за півтора-два роки. Така методика дає гарантію, що вподовж 7-10 років у цьому зубчику, який було герметизовано своєчасно, карієсу не буде. Такі методики потрібно використовувати, на постійних зубках як тільки вони з’являються. Маю ще сказати, що у віці шести років, коли батьки вважають, що зуби ще молочні, там вже починають проростати постійні. Потрібно це не пропустити. Саме тому отакі методики будуть давати гарантію стабільного здоров’я ротової порожнини малечі.

Ведучий:

Ви трішечки зачепили тему карієсу. Наскільки я бачив статистику, то саме карієс – це одна з найрозповсюджених хвороб. Скажіть будь ласка, як його можна попередити? Як не пропустити момент, коли вже «світить» видалення зубу? Коли треба звертатися до лікаря?

Наталія Медвінська:

Відомо, що основна причина виникнення карієсу – бактеріологічна, бо це стрептокок мутанс. Важливо, наскільки імунітет людини може протистояти цьому. В рамках того, як у нас викладається в університеті курс стоматології, для зацікавлення студентів, ми проводимо брейн-ринги – збираємо випускників різних вишів або різних курсів нашого університету.

На одному з таких бренй-рингів пролунало запитання: назвіть, будь ласка, три фактори, поєднання яких стовідсотково призведе до появи карієсу в зубі. Так от, перші два фактори назвали дуже швидко, студенти у нас не без почуття гумору. Тож відповідь була така: має бути зуб! Важко не погодитися тут. Другий фактор – це кислота. Що це означає? Ми ж не п’ємо кислоту. Натомість кислота тут – це продукт життєдіяльності мікрофлори.

Ведучий:

Ну от банально, сік, який ми п’ємо – так?

Наталія Медвінська:

Ну от якщо ми п’ємо фреш, який є корисним, треба після цього прибрати кислоту – прополоснути ротову порожнину. Це неважко зробити, але таке ополіскування насправді дуже важливе. Ще коли ми їмо щось солодке – це також мікрофлора наша дуже полюбляє, і кислота виділяється. Дуже просили ми назвати третій критерій. Думали-думали наші студенти, видавали багато версій. Але що ж це є у дійсності? Попросили автора питання назвати правильну відповідь. І це – час. Тобто, наша система організму – збалансована, має властивості до відновлення, якщо надати всі умови для того, щоб все було чисто і добре, то організм зможе протистояти усіляким негараздам. От що стосується карієсу, який з’являється саме у фісурах, то варто розуміти, що емаль – найміцніша структура в організмі людини, міцніша, ніж кістки. Вона може тримати удар, але не завжди. Якщо ми переступаємо той умовний поріг, припиняємо слідкувати за станом ротової порожнини або ж робимо паузи, тоді захисний бар’єр емалі порушується , з’являються тріщинки і, звичайно ж, це шлях для стрептококку. Він заходить під емаль і тоді розпочинається руйнування зуба,  кореня, і розвиток запальних процесів нижче коренів зубів. От тоді ми можемо говорити по видалення зубів, але це ж небажано, бо вони дані людині на все життя! Якщо відвідувати стоматолога регулярно та доглядати за зубами, тоді таких проблем не буде.

Ведучий:

От Ви сказали про емаль. Яка роль взагалі кальцію? Бо ми з дитинства чуємо від батьків про кальцій, у школі теж вчать, що кальцій потрібен для формування кісток. Яка ж взагалі його роль?

Наталія Медвінська:

Хочу сказати, що у цьому дійсно є резон, бо нашим зубам кальцій потрібен. Коли ж ми говоримо про дітей, то тут кальцій потрібен не тільки для зубів, але й для кісток, хребту. Тобто, у раціоні його повинно бути досталь! Але важливо, щоб окрім кальцію ще був вітамін D3, обов’язково у комплекті із вітаміном К2 – це для того, щоб кальцій засвоювався.

Варто пам’ятати, що сонечко вкрай необхідно для засвоєння кальцію. Але ми живемо в регіоні, де його не так багато. Тому або вивозимо діточок на сонечко, або вітамін D3 + К2. Є ще хочу зазначити, що існують методики, які допомагають визначити, чи достатньо кальцію в кістках у людини. Бо аналізи, які пацієнтам найчастіше пропонують, показують рівень кальцію у крові, а нам потрібно саме у кістках. Є така методика — денситометрія — ми про неї розповідаємо студентам на навчанні.

Це неінвазивна методика, не потрібно нічого відрізати. Вона існує ультразвукова або рентгенологічна, коли обстежується, наприклад, п’яточна кістка. Пацієнт приходить, ставить ногу у спеціальну ванночку із водою, в йде сканування. Враховується декілька  показників – стан, вік та чи було ендокринологічне навантаження. За три хвилини пацієнт має повну інформацію про стан організму. Рентгенологічна процедура теж швидка та безболісна. Не треба забувати про Чорнобиль, який залишив нам важкий спадок. Кальцій у мешканців України уходить з організму системно, заміщується стронцієм. От якраз для того, щоб це не відбувалося, потрібно утримувати рівень кальцію на тому рівні, який прописаний для кожного віку.

Ведучий:

От ми з Вам зачепили тему холістичної медицини. Хотів би задати питання. От ми знаємо, що пра-наукою є математика. Скажіть, будь ласка, як стоматологія пов’язана з іншими науками? Ну, наприклад, з тією ж неврологією? Наскільки це пов’язано із нашим психосоемоційним станом? Тобто, як стан наших зубів корелюється з іншими органами, а стоматологія – з іншими науками?

Наталія Медвінська:

Перше, що хочу сказати: якщо б ми всі були однакові, то медицина була б, мабуть, наукою. А так як ми всі різні, то медицина – це мистецтво. І стоматологія – теж мистецтво. Стосовно різних дисциплін – неврології і інших… Я хочу сказати, що в ділянці зубо-щелепної системи існує багато хвороб, які не мають відношення до зубів. Тобто, до мене звертаються пацієнти, які начебто і не скаржаться на зубний біль. От, наприклад, була дівчина, яка скаржилась, що відчуває, наче хтось пір’ячком проводить по її по кінчику носа. І це відбувається кожні 30 секунд, а триває цілими днями. Потім – тижнями, місяцями.

І людина просто не розуміє, що з нею. Вона звертається до фахівців, різних… А насправді, мало хто знає, що це нейростоматологічні проблеми. Коли прояви захворювань, які існують в організмі, виливаються в отакі відчуття. Це стається, коли «побивається бар’єр». Зазвичай, на тлі стресу. От була така колись цікава історія… Я дивилася передачу «Фабрика зірок», так от там одна тренерка сказала, що так хвилювалася за свою підопічну, що в неї почало пекти на кінчику язика. Мені захотілося постукати в екран телевізора, щоб сказати їй – швиденько до лікаря, бо це – прояв, причому дуже важливий, захворювання ШКТ. Тобто, вона навіть не знає, що це початок. А далі, якщо нічого не робити, можуть бути дуже важкі наслідки. Це все пов’язано. Це саме те, про що ми говорили. Тобто, не існує окремо правого вуха або лівої нирки. Ми – єдина система. Більше того, дух, душа і тіло – ми єдині.

Ведучий:

Так, ми єдині. Пані Наталія, я Вас представляв і як доцента. Я думаю, що в усіх наших глядачів залишиться післясмак від нашої розмови. Що Ви – дуже компетентний фахівець, класний стоматолог. Ми всі розуміємо, що лікар-стоматолог колись навчався, був студентом, проходив певні етапи. Знову ж таки, повертаючись до Вас – Ви є практикуючим викладачем в Університеті ім. О. О. Богомольця. От що б ви відокремили, які етапи потрібно було б доробити, що б Ви особисто хотіли б підсилити, щоб класних фахівців, які нас лікують, в подальшому було все більше і більше?

Наталія Медвінська:

Випускників наших вузів цінують в європейських країнах саме за здатність мислити, аналізувати, співставляти факти. Це така напрацьована майстерність, це склад розуму. У нас з покоління в покоління передаються принципи – це те, що становить суть стоматологічної школи. Зараз багато чого викладається онлайн.

Цього не досталь.  Особливо в такій прикладній дисципліні, як стоматологія.

Студентам, молодим лікарям,  потрібно постійне навчання, вдосконалення знань за допомогою допоміжних курсів, бажано сумісних On- line та Off-line форматів. Лише у цьому випадку у студента з‘являється можливість стати фахівцем.

Ведучий:

Так, безумовно. Ми банально ж всі розуміємо, що лікар контактує з пацієнтом, а що у нас є ціннішим за життя? Хотів би ще побажати, щоб до Ваших порад прислуховувалось і наше Міністерство охорони здоров’я.

А взагалі, ми всі зараз живемо у дуже стрімкому часі, коли не вистачає часу ні на догляд за ротовою порожниною, ні на якісь інші банальні речі… І ти дійсно не замислюєшся над тим, що ти робиш, що тобі потрібна профілактика, бо це і є твоє здоров’я. І нажаль, у нас трохи консервативна медична система. Як на мене, суб’єктивно, у нас дуже мало таких фахівців, як Ви, які говорять про холістичну медицину. Пані Наталію, запрошуйте нас частіше! Я думаю, що такі ефіри будуть корисними для наших глядачів!

Наталія Медвінська:

Із задоволенням! Дякую!

25 років досвіду, натхнення і служіння її величності медицині – такий досвід у Наталія Медвінської, яка була нашою гостею сьогодні. «Задача медицини – бачити людину цілісно, а не окремі органи та системи», – каже вона.

 

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...