Український M&A ринок зростає у часи війни

Поділитися:

Український M&A сектор продовжує виявляти неабияку стійкість та зростання. Це чітко видно у звіті, який оприлюднила компанія KPMG в Україні — M&A  Radar за перше півріччя 2024 року (до звіту увійшли лише угоди вартістю більше 5 млн доларів США). Попри постійні виклики, спричинені війною, у секторі спостерігається збільшення кількості угод на 4,2% та значне зростання загальної вартості угод на вражаючий 31% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Зокрема, Світлана Щербатюк, керівниця напряму супроводження корпоративних угод, iнвестиції та ринки капіталу, KPMG в Україні, каже так: «За перші шість місяців 2024 року на українському ринку злиттів та поглинань було укладено 25 угод на загальну суму 510 млн доларів США, що свідчить про поступове відновлення інтересу інвесторів та адаптацію до змін економічного ландшафту. Це зростання підтримується Національним банком України та його управлінням макроекономічними ризиками, підтримкою стабільного обмінного курсу та стримуванням інфляції, що сприяє активності як внутрішніх, так і міжнародних інвесторів».

Тенденції M&A ринку в Україні   

Про економічне відновлення також свідчить зростання ВВП України, який у травні 2024 року, за даними Міністерства економіки України, збільшився приблизно на 3,7% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що до кінця цього року зростання ВВП України становитиме від 2,5% до 3,5%, незважаючи на події, пов’язані з війною, що триває. Очікується, що зростання ВВП України продовжиться завдяки зростаючій стабільності налагодженого українського морського коридору, а також високому внутрішньому попиту на будівельні послуги, що підтримується фінансуваннями реконструкції національної інфраструктури.

«Кілька ініціатив, зокрема створення Експортно-кредитного агентства (ЕКА) та програма страхування на суму 350 млн доларів США від AON та Міжнародної фінансової корпорації розвитку США, мають на меті прискорити економічне відновлення України шляхом зменшення воєнних ризиків та підвищення довіри інвесторів. Крім того, платформа Мінекономіки України «Зроблено в Україні» (англ. Made in Ukraine) спрямована на залучення інвестицій шляхом покращення взаємодії між урядом та підприємцями, підтримки місцевих виробників та зміцнення економіки», — пояснює Володимир Максименко, заступник директора, супроводження корпоративних угод, інвестиції та ринки капіталу, KPMG in Ukraine.

Попри нижчий рівень прозорості звітності щодо угод порівняно з попереднім роком (48% розкриття вартості угод порівняно з 58% у першому півріччі 2023 року), спостерігається стійкість українського M&A ринку . Позитивна тенденція підкреслюється ключовими угодами, серед яких знакові, як-от раунд фінансування ІТ-компанії Creatio на суму 200 млн доларів США та придбання телекомунікаційної компанії «Датагруп-Воля» за 120 млн доларів США компанією NJJ Capital.  Зазначені дві угоди призвели до збільшення середньої вартості угоди з 28 млн доларів США у першій половині 2023 року до 43 млн доларів США за той самий період 2024 року, що свідчить про зростаючу впевненість інвесторів в українському ринку.

Транскордонні угоди

Українські компанії не лише стійко долають виклики на внутрішньому ринку, а й розширюють свої горизонти на міжнародному: угоди з придбання іноземних активів українськими інвесторами склали третину загального обсягу угод (вісім угод). Серед помітних транскордонних угод — придбання українськими ІТ-компаніями Ciklum та Intellias компаній у Північній Америці та інвестиції Групи ДТЕК у відновлювану енергетику у Східній Європі, що свідчить про стратегічну диверсифікацію активів. Українські інвестори з різних секторів економіки продовжують тенденцію до розширення діяльності на сусідні країни Центральної Європи, зокрема, у секторах сільського господарства, споживчих ринків, охорони здоров’я та фармацевтики, а також транспорту та інфраструктури.

Попри зниження частки угод з придбання українських активів іноземними інвесторами у першому півріччі 2024 року іноземні інвестори залишалися досить активними: було оголошено про сім угод (порівняно з дев’ятьма угодами у першому півріччі 2023 року) загальною вартістю 410 млн доларів США. Левова частка вхідних угод була у сфері інновацій та технологій, що є продовженням тенденцій 2023 року.

ІТ, аграрний бізнес та RE&C як ключові сектори для інвестицій

ІТ-сектор продовжує лишатися однією з рушійних сил українського ринку злиттів та поглинань: вища мобільність щодо релокації бізнесу та працівників, а також можливості віддаленої роботи дозволяють його представникам легше адаптуватися та відчувати відносно менший вплив війни, що триває.

«У першій половині 2024 року активність у M&A сфері в секторі ІТ зросла на 80% до 305 млн доларів США порівняно з 168 млн доларів США за аналогічний період попереднього року. Цей сплеск пояснюється адаптивністю галузі та низкою стратегічних інвестицій, як-от інвестиційний раунд Creatio у розмірі 200 млн доларів США, очолюваний Sapphire Ventures, що підкреслює зростаючу привабливість сектору для глобальних інвесторів, особливо з Північної Америки та Європи. Стійкість та динамічність українського сектору технологій, очевидно, сприятимуть і далі відновленню довіри інвесторів та значним капіталовкладенням у перспективні стартапи», — коментує Максим Тарасенко, заступник директора, інвестиції та ринки капіталу, KPMG в Україні.

Відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні для юридичних осіб з 1 січня 2024 року спричинило сплеск активності у секторі: лише за перший квартал було укладено 25 700 угод із земельними ділянками площею 58 800 гектарів, що на 7% перевищує попередній рекорд, зафіксований у четвертому кварталі 2023 року, та посилює ключову роль сільського господарства у сфері злиттів та поглинань в країні.

Сектор нерухомості та будівництва в Україні переживає значне зростання інтересу інвесторів та активності у сфері злиттів та поглинань (близько 16% від загального обсягу угод в Україні за перше півріччя 2024 року), що зумовлено величезною потребою у післявоєнній реконструкції та розвитку. Серед помітних угод — продаж Dragon Capital складського комплексу Amtel у Київській області виробнику дверей «Новий стиль» компанії «ГІСТІОН» за орієнтовні 30-40 млн доларів США.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...