Чому Молдова хоче відійти від Росії та приєднатися до ЄС, – Bloomberg

Поділитися:

З населенням лише 2,6 мільйона осіб і однією з найменших економік у Європі, Молдова ледве реєструється за більшістю показників Європейського Союзу. Проте маленька колишня радянська республіка, затиснута між членом ЄС Румунією та спустошеною війною Україною, привернула величезну увагу потужних демократій континенту та Росії Володимира Путіна. Після десятиліть під впливом Кремля Молдова почала узгоджений рух у бік ЄС у 2020 році. Це зачепило нерви проросійським силам, які прагнуть повернути її в сферу впливу Москви.

Що відбувається з Молдовою, Росією та ЄС?

Здійснюючи крок, спрямований на послаблення контролю Кремля над країною, проєвропейський уряд Молдови провів 20 жовтня референдум про членство в ЄС, відкривши шлях для приєднання до блоку. Молдова проголосувала “за” з перевагою лише в 50,5%. Молдова заявила, що Росія витратила близько 100 мільйонів євро (108 мільйонів доларів) на спроби вплинути на перший тур президентських виборів і референдум щодо ЄС, які відбулися того ж дня. Державний департамент США заявив: «Росія зробила все від неї залежне, щоб зірвати вибори та референдум, щоб підірвати демократію в Молдові». Москва відкинула звинувачення у втручанні та закликала уряд Молдови надати докази цього.

У другому турі виборів 3 листопада Санду зустрінеться з проросійським політиком і колишнім генеральним прокурором Александром Стояногло. Санду набрала 42% голосів у першому турі, тоді як її опонент набрав близько 26%.

Яка історія?

Молдова була республікою в Радянському Союзі, і її народ налагодив глибокі суспільні зв’язки з Росією, які тривають і сьогодні. Більшість населення Молдови розмовляє як румунською, офіційною мовою, так і російською. Зв’язок особливо сильний у двох регіонах Молдови: контрольованому Росією анклаві Придністров’ї та автономному регіоні Гагаузія, яким керують проросійські чиновники.

Протягом останніх трьох десятиліть Молдова оберталася між ЄС і Росією, оскільки різні політики намагалися схилити виборців обіцянками кращих умов життя в країні, яка входить до числа найбідніших у Європі.

Молдова досягла значного прогресу на шляху інтеграції до ЄС, отримавши статус кандидата в 2022 році та офіційно розпочавши переговори про вступ у 2024 році. Цей зсув дав результати. Зараз Молдова спрямовує понад 90% свого експорту до ЄС — переважно сільськогосподарської продукції. У жовтні президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС виділить рекордні 1,8 мільярда євро протягом наступних трьох років на підтримку плану країни вступити в блок.

Чому доля Молдови важлива для європейської безпеки?

Молдова знаходиться на стратегічному роздоріжжі, і потенційний проросійський уряд у країні може поширити вплив Путіна за межі частини України до кордону з Румунією.

Путін назвав розпад Радянського Союзу «найбільшою політичною катастрофою століття». Він виступав проти спроб колишніх радянських республік і союзників приєднатися до ЄС і військового альянсу НАТО і продемонстрував рішучість відновити вплив Москви на території колишнього Радянського Союзу.

Для ЄС приєднання Молдови дало б сигнал про те, що блок залишається успішним економічним альянсом, що розширюється, на докір європейським ультраправим націоналістичним силам, які набирають популярності.

Придністров’я, де проживає приблизно 400 000 осіб, є одним із багатьох регіонів колишніх радянських республік, де панує Росія, а також Крим, Донецьку та Луганську області України та сепаратистські регіони Південна Осетія та Абхазія в Грузії.

Самопроголошені лідери Придністров’я проголосили незалежність від Молдови в 1990 році. Наразі жоден член Організації Об’єднаних Націй не визнав права на державність, включаючи Росію. Вона мала війська в російськомовному анклаві з початку 1990-х років, заявляючи, що їхнє головне завдання — підтримання миру та захист складів боєприпасів. Уряд Молдови вимагав, щоб війська залишили країну, заявивши, що їх присутність є незаконним порушенням суверенітету Молдови.

Нагадаємо, боротьба за президентське крісло між Дональдом Трампом і Камалою Гарріс досягла кульмінації.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
23 Жовтня 2024 року - 14:11
Нові соціальні аналізи виявили яскраві тренди в українській...
17 Жовтня 2024 року - 12:50
Зараз чернігівські пивовари представляють потужний всеукраїнський бренд
15 Жовтня 2024 року - 12:06
Тривалий вплив колишніх європейських імперій на зростання є основою дослідження...