З анонсованого “Гігавата Зеленського” побудовано близько 60 МВт – Кудрицький

Поділитися:

На думку екс-очільника Укренерго, держава хоче монополізувати будівництво децентралізованої генерації.

У червні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати у найближчі роки. Екс-очільник Укренерго Володимир Кудрицький в інтерв’ю УП розповів, що ці плани дуже далекі від реалізації.

“В нас чомусь мало згадують, що історія про необхідність будівництва децентралізованої генерації була сформульована ще на початку 2023 року після першої ракетно-дронової кампанії росіян. Це теж питання правильного планування і пріоритетів. Якби на початку 2023 року ми прийняли дві-три речі, які врешті-решт регулятор прийняв у 2024 році, то ця децентралізована генерація могла б уже бути побудована. Я просто нагадаю, що в той час у Лондон повезли презентацію щодо енергетики, яка передбачала побудову 300 гігаватів нової потужності. Це в енергосистемі, яка споживає менше 20 гігаватів узимку. Тоді був презентований план, за яким ми просили 400 мільярдів євро інвестицій у сектор”, – сказав Володимир Кудрицький.

За його словами, жодного проєкту або жодних великих інвестицій та презентація, на жаль, не допомогла залучити. Україна втратила рік-півтора, бо показали, візію, яка не мала нічого спільного з нагальними потребами енергосистеми.

“Потреби енергосистеми рахуються в “Укренерго”. У нас є чітке розуміння, скільки та чого треба побудувати. Це три гігавати маневрової потужності на газі або біомасі, чотири гігавати сонячних станцій, до пʼяти гігаватів вітру, гігават батарейних систем накопичення енергії. От рецепт. Він дуже конкретний, дуже простий. Для нього не треба витрачати 400 мільярдів євро, навіть 100 і навіть 40. Коштує це лише 10 мільярдів. Спосіб побудови цих потужностей не полягає в тому, щоб створити новий умовний “Укрпостачдержавенерго”. Він полягає в створенні умов, щоб все це побудував приватний бізнес. Замість цього ми спочатку ганялися за нездійсненними мріями, а зараз робимо акцент, що це побудують державні компанії”, – сказав Володимир Кудрицький.

На його думку держава хоче монополізувати будівництво децентралізованої генерації. Воно буде відбуватися в централізований спосіб і, на думку Кудрицького, буде неефективним.

“Я ніколи не чув відповіді, чому це не можна довірити приватному капіталу, чому це треба концентрувати в руках державних підприємств. Думаю, це теж наша історія з першої частини інтерв’ю про бажання Зараз це повністю сфера відповідальності Міненерго. Воно визначає, кому скільки побудувати, контролює цей процес. Зараз є унікальний шанс скористатися цим апетитом інвесторів до української енергетики і побудувати нову енергетику, новий ринок електроенергії, відновити енергетичну роль та вагу України на європейській мапі. Треба цим шансом скористатися якнайшвидше”, – сказав Володимир Кудрицький.

Нагадаємо, Укренерго у 2023 році замовило будівництво захисних споруд на електричних підстанціях на 4,3 млрд грн. Роботи мали завершити наприкінці 2023 – на початку 2024 року, але вони не завершені досі. Як наслідок – більше тижня лихорадить українську енергетику внаслідок пошкодження трансформаторних підстанцій.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...