Європейський центральний банк закликає приділяти особливу увагу зростанню цін на продукти харчування, яке стало одним із головних викликів для монетарної політики. У блозі ЄЦБ, опублікованому 25 вересня, економісти Олена Бобейка, Герріт Кестер та Крістіане Нікель зазначили, що розрив між продовольчими цінами та загальним рівнем інфляції є «винятковим і стійким» — і найбільше вдаряє по вразливих верствах населення.
Про це повідомляє Telegram “Перший Бізнесовий“.
Хоча загальна інфляція в єврозоні наразі відповідає цільовому показнику у 2%, ціни на продукти харчування у серпні зросли на 3,2% — це найшвидший темп серед ключових споживчих категорій. Економісти наголошують, що саме щоденні покупки — як-от хліб, молоко чи овочі — формують сприйняття інфляції, і навіть незначні зміни на полицях супермаркетів можуть суттєво вплинути на очікування споживачів.
Членкиня Виконавчої ради ЄЦБ Ізабель Шнабель попередила, що інфляція на продукти знову прискорюється, створюючи ризики для цінової стабільності. У блозі також зазначено, що нинішні драйвери інфляції змістилися: замість енергоносіїв ключовими факторами стали зростання заробітної плати, ціни на сировину та структурні зміни, зокрема кліматичні виклики.
Нагадаємо, на тлі цих тенденцій ЄЦБ демонструє обережність щодо подальшого зниження процентних ставок. Економісти закликають до ретельного моніторингу продовольчої інфляції як критичного елементу цінової стабільності в регіоні.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!
