В Україні внаслідок відсутності податкових стимулів припиниться швидкий процес будування вітроенергетичних об’єктів

Поділитися:

Збереження податку на додану вартість та імпортного мита на ввезення в Україну обладнання для вітроенергетики суттєво загальмує розвиток цієї галузі. Це відбувається в той час, коли країна вкрай потребує нових енергетичних потужностей. Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) повідомила про це міжнародне галузеве видання Windpower Monthly.

В асоціації наголошують, що якщо влада не додасть основних компонентів вітрових турбін у нові податкові пільги, це може серйозно ускладнити реалізацію проєктів в Україні, яка постраждала від війни, і “ненавмисно підтримати Росію”.

“Такі дії ненавмисно допомагають Росії, єдиній країні, яка офіційно розглядає розвиток вітроенергетики й поновної енергетики як загрозу своїй національній безпеці”, – зазначили в УВЕА.

Через великі розміри вітрові турбіни імпортують у розібраному вигляді, і кожен компонент підпадає під різні норми. В Україні дуже обмежені можливості для внутрішнього виробництва вітрових турбін. Інвестори побоюються, що розвиток вітрових електростанцій може значно сповільнитися і стати дорожчим без потрібних податкових пільг.

За даними Windpower Intelligence, аналітичного відділу Windpower Monthly, в Україні зараз розробляють проєкти загальною потужністю 3 ГВт, які мають ввести в експлуатацію між 2024-м і 2031 роком.

Нагадаємо. 16 липня парламент ухвалив законопроєкти №11258 і №11259, які передбачають скасування мита й нарахування ПДВ на імпорт енергетичного обладнання в Україну.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...
30 Серпня 2024 року - 23:15
Міністерство економіки на Комітеті Ради підтвердило, що наразі працює над...
29 Серпня 2024 року - 17:15
Одна з найстрашніших для України битв у 2014 році під...
28 Серпня 2024 року - 12:35
У сучасному світі технології стрімко змінюють різні сфери нашого життя,...