У травні 2025 року інфляція в Україні сягнула 15,9% у річному вимірі — це найвищий показник за останні два роки. Такий стрибок значно перевищив очікування: Національний банк прогнозував 8,7%, а в держбюджеті було закладено 9,5%.
Основним чинником зростання стали продукти харчування. За даними Держстату, за рік:
- яйця подорожчали на 86%,
- овочі — на 35,7%,
- олія — на 35,4%,
- фрукти — на 33,5%.
У НБУ пояснили, що різке зростання цін пов’язане з несприятливою весняною погодою та активним експортом продовольства. Також вплинув ефект низької бази: торік у травні тарифи на електроенергію ще не були підвищені, тоді як у червні 2024 року вони зросли на 63,6%.
Нагадаємо, до кінця 2025 року інфляція має знизитися до 8,7%. Очікується, що влітку ціни стабілізуються завдяки сезонному здешевленню продуктів, покращенню ситуації в енергетиці, зниженню цін на нафту та жорсткій монетарній політиці.
Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!
