Найближчим часом в Україні очікується подорожчання кави

Поділитися:

Ціни на каву по всьому світу зростають, а отже любителям напою, що бадьорить, доведеться розщедритися, а також зростають ризики, пов’язані з фальсифікатом. Про це повідомляє Bloomberg.

Дорожчають як елітні зерна арабіки, так і бюджетніші сорти робусти через перебої в поставках від В’єтнаму до Бразилії. Продавці підвищують ціни і відмовляються від знижок, щоб захистити свою маржу, і багато хто попереджає про майбутнє підвищення.

Ціни на зерна робусти злетіли до найвищого рівня з 1970-х років. Більш якісні зерна арабіки на початку цього місяця були найдорожчими за останні два роки. Почасти це зростання пов’язане з поганою погодою. Посуха у В’єтнамі, де вирощують робусту, призвела до того, що у світі вже четвертий рік поспіль спостерігається дефіцит, а посушлива погода у Бразилії призвела до скорочення врожаю арабіки, оскільки пошкоджені дерева дають дрібніші боби.

Розрив між цінами на ці два сорти змушує компанії шукати більш низькоякісні зерна арабіки, щоб скоротити витрати. В результаті кав’ярням нічого не залишається, як підняти ціни.

Проте не лише погода сприяє зростанню цін. Зростання попиту на таких ринках, як Китай, тримає ринок у напрузі. Також зростає розуміння того, що торговці та обжарювачі кави довгий час недоплачували фермерам, і деякі покупці намагаються звернути цю тенденцію. Вищий прибуток стимулює виробників вирощувати каву замість інших культур. Якщо ціни на каву не зростатимуть для виробників, у них не буде причин підтримувати довгострокове виробництво.

Компанії, що імпортують каву до Європи, незабаром мають доводити, що зерна не були вирощені на нещодавно обезліснених землях. Лише небагато країн готові повністю відповідати вимогам Постанови ЄС про боротьбу з обезлісенням, а отже, постачання буде обмежено. Така ситуація призведе до подальшого зростання цін.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...