KPMG прогнозує відновлення світової економіки у 2025 році

Поділитися:

Згідно з Глобальним економічним прогнозом KPMG Global Economic Outlook за другий квартал 2024 року, світова економіка зазнає незначного уповільнення. Зокрема, йдеться про те. Що зростання ВВП знизиться з 2,7% у 2023 році до 2,5% у 2024 році, однак потім відновиться до 2,7% у 2025 році. Цей прогноз зроблено на тлі підвищеної геополітичної невизначеності через проведення виборів, ескалацію торговельної та воєнної напруженості, що може порушити глобальну економічну стабільність і політику. Втім, попри ці виклики, KPMG зберігає стриманий оптимізм щодо майбутнього, очікуючи відновлення основних споживчих та бізнесових інвестицій.

«Економіка України зіштовхується з множинними викликами, починаючи з невизначеністю щодо подальшого перебігу та завершення війни, так і значним руйнуванням енергетичної інфраструктури, дефіцитом робочої сили, спадом переробної промисловості, кіберзагрозами. Однак серед цих викликів перспективи подальшого розвитку певних секторів, таких як ІТ та оборонної промисловості є обнадійливими факторами, які можуть стимулювати економічне зростання», – каже Андрій Цимбал, керуючий партнер KPMG в Україні.

Прогнози на сповільнення та зростання економіки США

У 2024 році економіка США зростатиме у середньому на 2,3%, але, за прогнозами, сповільниться до 1,7% до 2025 року. Рік розпочався доволі мляво. Зокрема, у першому кварталі темпи зростання становили лише 1,3%, що значно нижче, ніж 3,4% у попередньому кварталі, на що вплинули слабша торгівля та скорочення запасів.

Споживчі витрати ослабли й змістилися з товарів на послуги, де інфляція виявилася найстійкішою. Очікується, що ситуація покращиться у середині року, коли запаси поповняться, а державні видатки зростуть після вирішення бюджетних суперечок. Однак майбутні президентські вибори й політична невизначеність можуть негативно вплинути на економічну активність, оскільки бізнес та домогосподарства відкладають рішення про великі витрати, допоки не будуть певні у політичному ландшафті.

Федеральний резерв, на думку експертів, залишатиметься осторонь, поки не переконається, що інфляція повернеться до цільового показника 2%. Очікується, що це станеться не раніше кінця року, а перше зниження ставки відбудеться у грудні.

Велика Британія та прогноз на 2024-2025

Економіка Великобританії демонструє ознаки відновлення, поступово виходячи з технічної рецесії другої половини 2023 року. ВВП збільшився на 0,6% у першому кварталі 2024 року, а такі індикатори, як композитний індекс PMI та бізнес-барометр Lloyds, свідчать про прискорення темпів зростання.

Позитивні зрушення у споживанні, підтримані зниженням ЄСВ та падінням інфляції, а також стабілізація зовнішнього середовища є ключовими факторами цього помірного підйому. Однак невизначеність, пов’язана з геополітичною напруженістю та перебоями у постачанні, зберігається.

Очікуване пом’якшення монетарної політики Банку Англії, коли відсоткові ставки знизяться до 3% до 2025 року, та літні загальні вибори мають на меті усунути політичну невизначеність, що потенційно сприятиме збільшенню інвестицій. Крім того, зниження комунальних платежів та нормалізація іпотечних ставок сприяють поліпшенню фінансового стану домогосподарств, що підтримує подальшу економічну стабілізацію.

Якою буде економіка Німеччини у найближчий час

У 2024 році Німеччина обережно рухається шляхом до економічної стабілізації після складного періоду, позначеного невеликою рецесією й падінням економічного виробництва на 0,3% у 2023 році. Перший квартал показав помірне зростання ВВП на 0,2%, що свідчить про повільне, але обнадійливе відновлення.

Очікується, що приватне споживання, підтримане зростанням реальних доходів, буде ключовим рушієм економічної активності протягом року. Тим часом інфляція демонструє ознаки послаблення, стабілізувавшись трохи вище цільового показника ЄЦБ у 2%, насамперед завдяки стабілізації цін на енергоносії та продукти харчування. Ділові та споживчі настрої також покращуються, а індекси відображають оптимізм, що може свідчити про поворотний момент в економіці.

Незважаючи на структурні виклики, такі як нестача кваліфікованої робочої сили та потреба в розширенні цифрової інфраструктури, міцний економічний фундамент Німеччини та поточні ініціативи у сфері відновлюваної енергетики та цифровізації створюють можливості для майбутнього зростання. Нові технології, як-от штучний інтелект (ШІ) і робототехніка, також відкривають для Німеччини величезні можливості для підвищення продуктивності та розробки нових продуктів і послуг.

Прогноз у інших європейських країнах: Чехія, Польща, Румунія

У 2024 році Чехія готова до економічного відновлення: зростання ВВП прогнозується на рівні 1,2% після скорочення на 0,3% у 2023 році, а у 2025 році – на ще більш високому рівні 3,2%. Це зростання зумовлене значними інвестиціями, зокрема в обладнання, незважаючи на сповільнення внутрішнього попиту та значне скорочення запасів. Уповільнення інфляції, яка, як очікується, знизиться з 10,5% у 2023 році до 2,4% у 2024 році, має підвищити купівельну спроможність населення, що сприятиме відновленню споживання домогосподарств, яке знижувалося протягом останніх двох років. Динаміка ринку праці залишається напруженою, а рівень безробіття дещо зріс до 2,8%, але все ще залишається одним з найнижчих в ЄС. Старіння населення та постійний дефіцит кваліфікованих працівників продовжують тиснути на рівень заробітної плати, що разом з очікуваним підвищенням «мінімалки», ймовірно, підтримуватиме зростання зарплати. Стан державних фінансів також покращується: за прогнозами, дефіцит державного бюджету знизиться з 3,7% ВВП у 2023 році до 2,4% у 2024 році, чому сприятиме скасування енергетичних субсидій та комплексна стратегія фіскальної консолідації. Однак структурні виклики, як-от старіння робочої сили та необхідність значних реформ для підтримки високого рівня життя та цифрового і «зеленого» переходу країни, залишаються критично важливими викликами, що стоять перед економікою Чехії.

Економіка іншої європейської – Польщі – почала відновлюватися у другій половині 2023 року. Незважаючи на певну волатильність, приватне споживання зросло до кінця року завдяки зниженню інфляції, пом’якшенню фінансових умов та значному зростанню заробітних плат. Збільшення інвестицій залишалося стійким завдяки притоку іноземних прямих інвестицій та коштів ЄС. За прогнозом, реальний ВВП зросте до 2,8% у 2024 році завдяки підвищенню реальної заробітної плати та сприятливій фіскальній політиці, хоча темпи зростання інвестицій можуть сповільнитися. На економічний ландшафт також впливають події, що відбуваються в Україні, зокрема, через вплив міграції та зміни в торгівлі. Інтеграція українських біженців принесла як виклики, так і можливості, особливо на ринку праці, де приплив біженців тимчасово зменшив певний дефіцит робочої сили. Крім того, торговельні зміни, особливо у зв’язку із забороною на імпорт українського зерна, змінили обсяги імпорту та вплинули на внутрішні ринки.

У 2024 році Румунія готова до посиленого економічного зростання, яке, за прогнозами, становитиме 2,7%, що значною мірою буде зумовлено високими показниками споживання та інвестицій. Однак це зростання супроводжується потенційними підводними каменями. Значне підвищення заробітних плат і пенсій, спрямоване на підвищення купівельної спроможності населення, може загострити структурні макроекономічні проблеми, як-от досягнення цільових показників бюджетного дефіциту та підтримка конкурентоспроможності. Очікується, що споживання та інвестиції в державному секторі за підтримки фондів ЄС залишаться високими, хоча житлове будівництво може зазнати труднощів через високі реальні відсоткові ставки. Що стосується інфляції, то очікується її поступове зниження до близько 6% на кінець року, хоча базова інфляція залишається стабільно високою.

Що чекає на економіку Піднебесної

У 2024 році економіка Китаю продовжує демонструвати стійкість: у першому кварталі зростання ВВП сягнуло 5,3% завдяки потужному промисловому виробництву, інвестиціям у переробну промисловість та експорту. Незважаючи на це, довіра споживачів залишається низькою, крім того, глобальна геополітична невизначеність та жорстка монетарна політика США будуть тиснути на китайську економіку у найближчі місяці. За прогнозом, загалом ВВП Китаю зросте на 5,0% у 2024 році.

Уряд активно підтримує ринок житла, запроваджуючи заходи для пожвавлення активності на ринку нерухомості та стабілізації інвестицій у нерухомість. Зростання зайнятості та доходів є пріоритетом для відновлення споживчої довіри, при цьому поставлені амбітні цілі щодо створення 12 млн нових робочих місць у містах та утримання рівня міського безробіття на рівні близько 5,5%. Що стосується торгівлі, то після періоду спаду експорт відновлюється, особливо у високотехнологічних секторах, як інтегральні схеми та нові енергетичні транспортні засоби, що свідчить про перехід до високотехнологічних виробництв.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
15 Вересня 2024 року - 22:56
Для цього потрібно надати певні документи
13 Вересня 2024 року - 17:22
ПРРО не тільки фіскалізує чеки і працює з...
9 Вересня 2024 року - 18:42
Ресторан української новітньої кухні GALUSHKA KYIV, який розташувався у самому...
2 Вересня 2024 року - 16:52
Весною 2024 року в Україні почала функціонувати нова система обліку...