«Українці не поспішають реєструватися самозайнятими, але треба розуміти, що ми йдемо до Європи» – експерт

Поділитися:

Українці не поспішають ставати самозайнятими та легалізувати свої доходи. І це, незважаючи на те, що головним плюсом є той факт, що самозайняті максимально звільнені від паперової тяганини та інших нормативних вимог. Усі необхідні дії можна робити онлайн.

Головним чином люди ніяк не реєструються через маленькі доходи і не бажання ними ділитися з державою. Тіньова економіка зовсім не просто так сягає 30%.

Варто відразу ж вказати і один з потенційних ризиків, про які думають багато, хто не визначився – можливе закручування гайок надалі.

Спостерігаючи за введенням нових регуляцій, які є нічим іншим, як спробою збільшити податкові надходження до бюджету, громадяни турбуються, що як тільки вони «вийдуть у світ» і почнуть вести бізнес за правилами, всі ці пільги, на кшталт низької податкової ставки, випаруються, і їх «доїтимуть» так само, як і інших підприємців: змусять платити соцвнески, ставити каси тощо.

«На жаль, такого розвитку подій виключати не можна. Наприклад, з 1 січня 2022 року «ФОПи» зобов’язані встановити реєстратори розрахункових операцій та видавати чеки покупцям. Поки що нововведення не торкнеться I групи з річним оборотом менше 1 млн, але надалі все може змінитися», – кажуть експерти.

Юлія Діденко, голова підкомітету з питань оподаткування, народний депутат, виступила в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, поділившись своєю думкою щодо ставлення українців до таких податкових змін та оформлення самозайнятих.

«Я впевнена, що не з першого дня після набуття чинності цим законопроектом усі помчуть реєструватися самозайнятими особами. Як показує практика, дуже важко дійти таких результатів нам. Але я сподіваюся, і підтримую факт того, що ми рухаємось у бік Європи, до цивілізованого світу, а тому треба змінюватися, змінювати насамперед себе. Усі ми хочемо нормальні дороги, нормальні лікарні, нормальне ставлення до себе. Тому слід ставитися відповідально у першу до себе».

Потім Юлія Діденко пояснила, що справді в Україні є низка переваг офіційного заробітку в Україні. «5%, які ви озвучили, це справді нормальна ставка. Але ще хочу додати: треба запровадити РРО. Як ще Податкова знатиме, з якого доходу нараховуватиметься 5%? Обов’язкове запровадження РРО».

Нардеп також додала, що зараз левова частка претензій від протестуючих ФОПів уже не належить до РРО. «До зовсім інших питань: до ринкового спостереження, до штрафів… І ті питання, які залишилися щодо РРО, вони не такі, як висловлюють ті, хто насправді зібрався під Верховною Радою. Білий бізнес – нормальний бізнес, який уже запровадив РРО, які гідно працюють».

Нагадаємо, за останніми даними, в Україні 85% торгівлі вийшло «з тіні» завдяки РРО.

Раніше ми докладніше писали про майбутні зміни до Податкового кодексу України.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...