«Україна запускає всі блоки АЕС не від хорошого життя» – експерт

Поділитися:

Атомні станції України у 2021 році виробили 86,4 млрд кВт-год електроенергії, що на 13,1% більше, ніж 2020-го, повідомила НАЕК «Енергоатом».

Згідно з повідомленням компанії у п’ятницю, цей показник є найвищим показником атомної генерації за останні шість років. У компанії зазначили, що зростанню генерації сприяли одразу кілька факторів. Зокрема, оптимізація графіка ремонтних кампаній, що передбачає ремонти в період мінімального споживання електроенергії для того, щоб у списи осінньо-зимового періоду АЕС могли нести максимальне навантаження. Водночас за розрахунками НАЕК, додаткові 2,6 млрд кВт-год забезпечило суттєве скорочення термінів ремонтних кампаній – на 116 діб, що в «Енергоатомі» назвали рекордним.

Крім цього, НАЕК відзначила завершення реалізації низки інвестпроектів та технологічних новацій, у тому числі введення в експлуатацію лінії ЗАЕС – Каховська 750 кВ, внаслідок чого Запорізька АЕС вперше в історії змогла працювати на повну потужність 6000 МВт, тоді як раніше виробничий максимум становив 5300 МВт.

Крім того, після завершення програми підвищення потужності діючих енергоблоків АЕС до 101,5% ЗАЕС працює з навантаженням вище за номінальне – 6 190 МВт, а Южно-Українська АЕС – 3050 МВт, підкреслили в «Енергоатомі». Там також відзначили запуск першої черги бризкальних басейнів ЮУАЕС та пробний пуск гідроагрегату №3 Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ТГАЕС).

Подробиці теми розповів голова Центру досліджень у галузі ПЕК Олег Гавриш в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Справді, останнім часом у нас не було ситуації, коли б працювали абсолютно всі атомні енергоблоки. Тобто ми вперше входимо у таку ситуацію. Звичайно ж, робимо ми цей не від хорошого життя. Іншими словами, ми зараз просто змушені це робити, оскільки у нас дуже висока ціна газу і є свої проблеми з вугіллям. Фактично по всіх інших альтернативних джерелах енергії ми маємо проблеми. Звичайно ж, офіційно зараз керівництво «Енергоатому» говорить протилежне і стверджує, що у них жодних проблем немає. Вони кажуть, що компанія може собі дозволити таке навантаження. Щобільше, ще рік тому в «Енергоатомі» заявили, що вони можуть взяти на себе близько 80% вироблення електроенергії по всій Україні. Вони говорили, що балансуючих потужностей потрібно трохи понад 20%. Про це особисто говорив керівник компанії», – сказав експерт.

Також фахівець уточнив, що тут є певні ризики. Адже модернізацію станцій «Енергоатому» роками не вкладали грошей, що виливається в ті чи інші проблеми на станціях. І гарантій, що це знову не повториться, ніхто не може дати.

«Але тут, звичайно ж, є свої певні побоювання. Частина аналітиків говорять про те, що через те, що ми вже мали певні інциденти на енергоблоках, у принципі такими діями ми лише посилимо ці ризики та ймовірність того, що це може знову повторитися. Але наразі ситуація у нас така, що вибору просто немає. І ми вимушено йти на цей ризик. По-хорошому, щоб підготувати таким чином систему, необхідно інвестувати кошти для модернізації станцій. А цього не робилося багато років. У нас весь ринок жив за рахунок «Енергоатому». А «Енергоатому» штучно зрізали тариф і ці гроші забиралися для того, щоби підтримувати інші види генерації. І в принципі достатніх засобів для модернізації компанія не мала. Тому ризики зараз справді існує», – сказав він.

Нагадаємо, Україна може перевести атомні енергоблоки, що знаходяться на її території, на американське ядерне паливо «Вестингауз» протягом двох років. Про це розповів виконувач обов’язків президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

За його словами, у такий спосіб країна може повністю позбавиться залежності використовувати ядерне паливо з РФ.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
24 Березня 2024 року - 20:24
Десять пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку у...
21 Березня 2024 року - 17:07
Важлива новина для всіх хто хоче бути корисним на своєму...
21 Березня 2024 року - 15:53
За рішенням Кабміну та після обговорення з міжнародними представниками, сторінку...
21 Березня 2024 року - 13:14
Куба - екзотичний острів, який у багатьох асоціюється з Че...