«Компанії зараз втрачають на витратах та комуналці, тому змушені оптимізуватися» – експерт

Поділитися:

В Україні минулого року збільшилась кількість юридичних осіб на 33 745 (майже на 3%). Нині юросіб у країні -1,25 млн. Найбільший приріст підприємств – у виробництві тютюнових виробів. Про це повідомляє платформа Opendatabot.

Зазначається, що у 2020 році зростання склало 41 539 юросіб (3,5%).

Найпопулярнішим видом діяльності серед нових компаній стало виробництво тютюнових виробів. Минулого року зростання склало 29%, а за останні два роки – 80%. Кількість роботодавців для домашньої обслуги зросла на 19%.

“IT-компанії зростають не такими вражаючими темпами, як ІТ-ФОПи, але вони також входять до трійки лідерів (+14% за 2021 рік і 29% за останні два роки)”, – наголошується в повідомленні.

Також за кількістю найбільше зросли юрособи у сферах оптової торгівлі – 8 699 нових компаній, громадських організацій – 3 285, а також обслуговування будинків та територій – 3 271 нова компанія. В Україні найпопулярнішим напрямком діяльності серед юридичних осіб є торгівля – 23% від загальної кількості компаній.

У відсотковому співвідношенні значно зменшилася кількість юридичних осіб: у державному управлінні та обороні, обов’язковому соціальному страхуванні (-10,5%), організації азартних ігор (-6%), лісовому господарстві (-4%).

За кількістю другий рік поспіль скорочуються юрособи зі сфер: державного управління та оборони (-3332), функціонування бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури (-695).

Таку статистику зростання кількості юридичних осіб обсудили з президентом Асоціації приватних роботодавців Олександром Чумаков на телеканалі «Перший Діловий».

«Це позитивна статистика, але її потрібно порівнювати з кількістю компанії, які закриваються і, якщо брати особливості юридичних осіб, то це закриття в них трошки довше відбувається ніж у ФОП-ів, тому звичайна тенденція при закритті компаній – це її перехід у сплячий режим. Вона якийсь час працює, щоб закритись без додаткового навантаження при перевірці, тому це абсолютно нормально», – експерт пояснив ситуацію зі зростанням кількості юридичних осіб за 2021 рік.

Також Чумак пояснив, що стало причиною тенденції зростання юркомпаній у сфері послуг: «Тенденція щодо збільшення компаній, які надають побутові (хатні) послуги – це тенденція, про яку кажуть всі експерти, вона ще буде продовжуватись і це пов’язано з тим, що у нас багато достатньо забезпечених людей, в першу чергу зі сфери IT. Вони залишають країну, але залишають своїх літніх батьків, яким потрібен догляд і вони можуть за це сплачувати, тому це абсолютно нормальний процес. Плюс у цивілізованому світі ці послуги надаються».

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію