«Захист бізнесу залежить виключно від самого бізнесу» – експерт

Поділитися:

15 лютого 2022 року в Україні зафіксували потужну DDOS-атаку на низку інформаційних ресурсів України. Про це повідомили у Держслужбі спецзв’язку та захисту інформації України.

Зокрема, було зафіксовано перебої у роботі вебсервісів «Приватбанк» та «Ощадбанк». Також атаки зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким введено у дію рішення Ради національної безпеки та оборони у сфері кібербезпеки. У рішенні Ради йдеться про реалізацію відповідної стратегії.

Указ доручає Кабінету міністрів за участю СБУ, Служби зовнішньої розвідки та Національного інституту стратегічних досліджень забезпечити його виконання із затвердженням узгодженого комплексу заходів із індикаторами їх виконання. Також доручено кожні півроку інформувати РНБО про виконання плану реалізації Стратегії кібербезпеки.

Стратегія містить: рекомендації щодо розвитку національної системи захисту від кіберзагроз; перелік викликів та загроз у сфері кібербезпеки; стратегічні та пріоритетні цілі при забезпеченні кібербезпеки.

Також у документі йдеться, що Російська Федерація залишається одним із основних джерел загроз національній та міжнародній кібербезпеці, яке реалізує деструктивні дії у кіберпросторі та інформаційно-психологічні операції у гібридній війні проти України.

Олексій Гнатенко, адвокат, правозахисник бізнесу, виступив у ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Експерт, коментуючи ситуацію з українським бізнесом, заявив, що жодних елементів, які сигналізують про захист бізнесу, в Україні немає.

«Але загалом, можна сказати, що справді бізнес у нашій країні, як завжди, потребує захисту. Основна проблема в тому, що надія на цей захист завжди залишається в руках самого бізнесу, оскільки, якщо ми подивимося на ті зміни, у тому числі й законодавчі, зовнішні фактори, які зараз спостерігаються в Україні… Ми говоримо про те, що держава все-таки недостатньо намагається допомогти бізнесу, незважаючи на те, що існує мораторій на проведення податкових перевірок».

Олексій Гнатенко також нагадав про те, що 26 січня 2022 року Окружний адміністративний суд Києва скасував Постанову уряду, в якій було скорочено термін мораторію на податкові перевірки.

«Однак, якщо говорити загалом, я закінчу тезою, що справді захист бізнесу – він перебуває виключно в руках самого бізнесу, бо сподіватися на те, що буде якась допомога від держави – це безглуздо, і бізнес уже звик до цього».

Тим часом, за даними на лютий 2022 року, в Україні зафіксовано рекордну кількість закриттів ФОП. Їх стало на 36 тисяч менше.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію