«У ЄС дуже суворі норми безпеки АЕС» – експерт

Поділитися:

Єврокомісія визнала газ та атомну енергетику тимчасово «зеленими». У Єврокомісії заявили, що це є тимчасовий захід до повного переходу на екологічно чисте паливо. Деякі країни ЄС погрожують заперечити це рішення у суді.

Європейська комісія ухвалила, що атомна енергетика і природний газ тимчасово рахуватимуться в ЄС “зеленими” джерелами енергії. Такий статус зберігатиметься до повного переходу Євросоюзу на екологічно чисті види палива. Таке рішення Комісія ухвалила 2 лютого.

Єврокомісія внесла атомні та газові електростанції до «Зеленої таксономії ЄС», тобто офіційно визнала екологічно стійкими видами діяльності для інвесторів.

На думку європейських чиновників, газ та атомна енергетика мають зробити істотний внесок у досягнення кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року, але «з урахуванням чітких обмежень та періодів поетапної відмови» від цих джерел енергії.

Комісія наголосила, що головна мета полягає у тому, щоб прискорити перехід на низьковуглецеві технології.

“Ми знаємо, що нам потрібно відмовитися від особливо шкідливих джерел енергії, таких як вугілля, на яке сьогодні, як і раніше, припадає 15% виробництва електроенергії в Європі”, – сказала Мейрід МакГіннес, комісар ЄС з фінансових послуг.

Вона також наголосила, що “Зелена таксономія ЄС” не є обов’язковим для виконання документом для країн-членів.

Костянтин Семейко, доктор технічних наук, провідний науковий співробітник Інституту газу НААН, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Експерт вважає, що Європейський Союз має дуже суворі норми до безпеки АЕС.

«Почнемо з того, що є визначення юридичних обов’язкових критеріїв для так званих стійких інвестицій Євросоюзу з метою адаптації та пом’якшення наслідків змін клімату. Це означає, що раніше у таксономії визначалися тільки відновлювані джерела енергії або альтернативні джерела енергії. І зараз перехідний період до 2050 року. На практиці зараз сюди відносяться для можливості інвестування Європейським банком реконструкції та розвитку, а також Європейським інвестиційним банком у проекти, які позначені для розвитку як атомної енергетики, так і газової індустрії».

Щодо визначальних, суворих умов для включення до таксономії газу та атомної енергетики, Костянтин Семейко, прокоментував:

«У ті проекти, які має інвестувати Європейський союз, наприклад, для атомної енергетики, мають суворі вимоги до безпеки АЕС. І повинні впроваджуватися технології з високим ступенем безпеки, а також застосування такого виду, як толерантне ядерне паливо. Тобто там не має використовуватися цирконій, який використовувався на тих станціях, де були аварії. Для газового сектора, це дослідження нових родовищ для заміщення та виведення експлуатації. Важливо, щоб також був фонд, який би розглядав цю процедуру, особливо для атомної енергетики та виведення з експлуатації атомних блоків».

Тим часом, на території Європейського Союзу зростає частка вугільної електрогенерації. Показник пішов нагору вперше за десять років.

Також ми писали про те, що Франція незабаром закриє три атомні реактори. Причина – корозія систем безпеки. Ще 4 із 56 французьких енергоблоків не працюють з тих самих причин. Отже, додають експерти, це підвищує можливість того, що метал руйнується і на інших електростанціях.

Підписуйтесь на Перший Бізнесовий в Telegram і Facebook і читайте найважливіші і найсвіжіші новини першими!

Читайте також
17 Квітня 2024 року - 18:26
27 квітня 2024 року з 11-00 до 16-00 у серці...
15 Квітня 2024 року - 23:08
Понад чотири місяці студенти проходять навчання в соціальній акторській школі...
12 Квітня 2024 року - 13:41
Hillel IT School підписують у “Вчасно” навіть інструктажі з питань...
11 Квітня 2024 року - 12:05
Сьогодні, 11 квітня, Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію